Strona główna» PRODUKTY REGIONALNE

PRODUKTY REGIONALNE

 

 EKOLOGICZNA LIMANOWA  

 

„Ekologiczna Limanowa” tak często mówi się o tym rejonie. Dlaczego ? Powodów jest wiele. W strumieniach pływają dzikie pstrągi bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, zapobiegające miażdżycy. W sadach rosną jabłka chroniące przed rakiem jelita grubego śliwki zawierające resweratrol, tę samą substancję, którą wykryto w czerwonym winie, zalecanym przez kardiologów jako środek zmniejszający ryzyko wystąpienia zawału.

 brzozy.jpg (17.23 Kb)

Mamy wreszcie wzmacniające odporność miody i najbogatsze w magnez wody mineralne. Mamy wszystko to, co medycyna uważa za podstawę zdrowego życia. W rozdrobnionych gospodarstwach rolnych nadal używa się niewiele środków chemicznych. Wszystko to sprawia, że na Limanowszczyźnie są warunki do produkcji ekologicznej żywności, tak poszukiwanej w krajach Unii Europejskiej. Ekologia jest mocnym atutem tego regionu.

 

 
 
CHLEB Z ŁOPATY
cleb_z_lopaty.jpg (14.31 Kb)

Chleb z łopaty - produkowany metodą tradycyjną wg receptury zakładowej z dodatkiem naturalnego kwasu chlebowego. Ze względu na skład i charakterystyczne prowadzenie ciasta w procesie technologicznym zachowuje dużą porowatość, wspaniałe walory smakowe i przedłużona świeżość i trwałość. Ma kształt okrągły, chrupiącą skórkę, a z wierzchu posypany jest mąką razową. Produkcję chleba rozpoczęto w styczniu 2002 r. Chleb produkuje Rejonowa Spółdzielnia Zaopatrzenia i Zbytu w Limanowej - Piekarnia nr 4.

 

 

SER ŁOSOSIŃSKI
ser.jpg (6.27 Kb)Ser Łososiński wyprodukowany jest z mleka własnego, górskiego bez konserwantów. Charakteryzuje się czystym i łagodnym smakiem. Zawiera związki budulcowe takie jak wapń, fosfor, mikroelementy, witaminy. Delikatny w swej konsystencji spełnia oczekiwania najbardziej wymagających klientów. Ser produkuje Okręgowa Spóldzielnia Mleczarska Limanowa, która liczy 75 lat, wyrób 10 lat. Wyrób jest produkowany z mleka skupowanego z terenu Beskidu Wyspowego w zakładzie produkcyjnym Limanowa. 

 


SZYNKA WIEJSKA

szynka.jpg (10.10 Kb)

 

Szynka wiejska produkowana jest z szynki wieprzowej, która jest obwiązywana sznurkiem i wędzona. Jest szynką tradycyjną, dlatego jej smak jest wyjątkowy. Produkcja trwa już 10 lat, tj. od początku istnienia firmy „LASKOPOL”. Produkujemy ją z surowca zakupionego u okolicznych rolników, z mięsa w I klasie.

 

 

 

 

 

 

  Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych - 1 marca 2017

 

  Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych - 1 marca 2017

 

  Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych - 1 marca 2017

 

  Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych - 1 marca 2017

 

  Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych - 1 marca 2017

 

  Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych - 1 marca 2017

 

  Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych - 1 marca 2017

 

  Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych - 1 marca 2017

 

  Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych - 1 marca 2017

 

  Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych - 1 marca 2017

 

  Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych - 1 marca 2017

 

  Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych - 1 marca 2017

 

  Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych - 1 marca 2017

 

  Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych - 1 marca 2017

 

  Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych - 1 marca 2017

 

  Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych - 1 marca 2017