Strona główna» PRODUKTY REGIONALNE

PRODUKTY REGIONALNE

 

 EKOLOGICZNA LIMANOWA  

 

„Ekologiczna Limanowa” tak często mówi się o tym rejonie. Dlaczego ? Powodów jest wiele. W strumieniach pływają dzikie pstrągi bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, zapobiegające miażdżycy. W sadach rosną jabłka chroniące przed rakiem jelita grubego śliwki zawierające resweratrol, tę samą substancję, którą wykryto w czerwonym winie, zalecanym przez kardiologów jako środek zmniejszający ryzyko wystąpienia zawału.

 brzozy.jpg (17.23 Kb)

Mamy wreszcie wzmacniające odporność miody i najbogatsze w magnez wody mineralne. Mamy wszystko to, co medycyna uważa za podstawę zdrowego życia. W rozdrobnionych gospodarstwach rolnych nadal używa się niewiele środków chemicznych. Wszystko to sprawia, że na Limanowszczyźnie są warunki do produkcji ekologicznej żywności, tak poszukiwanej w krajach Unii Europejskiej. Ekologia jest mocnym atutem tego regionu.

 

 
 
CHLEB Z ŁOPATY
cleb_z_lopaty.jpg (14.31 Kb)

Chleb z łopaty - produkowany metodą tradycyjną wg receptury zakładowej z dodatkiem naturalnego kwasu chlebowego. Ze względu na skład i charakterystyczne prowadzenie ciasta w procesie technologicznym zachowuje dużą porowatość, wspaniałe walory smakowe i przedłużona świeżość i trwałość. Ma kształt okrągły, chrupiącą skórkę, a z wierzchu posypany jest mąką razową. Produkcję chleba rozpoczęto w styczniu 2002 r. Chleb produkuje Rejonowa Spółdzielnia Zaopatrzenia i Zbytu w Limanowej - Piekarnia nr 4.

 

 

SER ŁOSOSIŃSKI
ser.jpg (6.27 Kb)Ser Łososiński wyprodukowany jest z mleka własnego, górskiego bez konserwantów. Charakteryzuje się czystym i łagodnym smakiem. Zawiera związki budulcowe takie jak wapń, fosfor, mikroelementy, witaminy. Delikatny w swej konsystencji spełnia oczekiwania najbardziej wymagających klientów. Ser produkuje Okręgowa Spóldzielnia Mleczarska Limanowa, która liczy 75 lat, wyrób 10 lat. Wyrób jest produkowany z mleka skupowanego z terenu Beskidu Wyspowego w zakładzie produkcyjnym Limanowa. 

 


SZYNKA WIEJSKA

szynka.jpg (10.10 Kb)

 

Szynka wiejska produkowana jest z szynki wieprzowej, która jest obwiązywana sznurkiem i wędzona. Jest szynką tradycyjną, dlatego jej smak jest wyjątkowy. Produkcja trwa już 10 lat, tj. od początku istnienia firmy „LASKOPOL”. Produkujemy ją z surowca zakupionego u okolicznych rolników, z mięsa w I klasie.

 

 

 

 

 

 

  Dni Limanowej

 

Dni Limanowej

 

  Dni Limanowej

 

  Dni Limanowej

 

Dni Limanowej

 

  Dni Limanowej

 

  Dni Limanowej

 

  Dni Limanowej

 

Dni Limanowej

 

  Dni Limanowej

 

  Dni Limanowej

 

Dni Limanowej

 

  Dni Limanowej

 

  Dni Limanowej

 

  Dni Limanowej

 

Dni Limanowej

 

  Dni Limanowej

 

  Dni Limanowej

 

Dni Limanowej

 

  Dni Limanowej

 

  Dni Limanowej

 

  Dni Limanowej

 

Dni Limanowej

 

  Dni Limanowej

 

  Dni Limanowej

 

Dni Limanowej

 

  Dni Limanowej

 

  Dni Limanowej