KULINARNE BOGACTWO POGRANICZA NA LIMANOWSKIM RYNKU

3 maja br. odbyła się promocja kulinarnych tradycji polsko-słowackiego pogranicza, miała ona miejsce tuż po obchodach patriotycznych, na limanowskim rynku, w ramach realizowanego przez Urząd Miasta Limanowa mikroprojektu pn. POZNAĆ PRZESZŁOŚĆ I ZADBAĆ O JEJ PRZYSZŁOŚĆ – kulinarne tradycje Limanowej i Dolnego Kubina ważnym elementem krajobrazu kultury pogranicza polsko-słowackiego.




Polskie i słowackie gospodynie pokazały, że nie straszna im deszczowa aura, w ruch poszły łyżki, chochle, noże, by zaraz na zrekonstruowanych regionalnych straganach bogato wyeksponować przyrządzone starannie dania i przystąpić do poczęstunku publiczności. Na płycie rynku unosił się zapach kapusty z grochem, suszonych śliwek, grzybów i sera. W trakcie trwającej degustacji uczestnicy  podchodzili do promocyjnego stoiska po odbiór książek ze smakami polsko-słowackiego pogranicza oraz kulinarnych akcesoriów na pamiątkę.

Było coś dla ciała, ale nie zabrakło też czegoś dla ducha, degustacji smaków pogranicza towarzyszył występ Zespołu Regionalnego „Limanowianie” oraz śpiewackiego zespołu folklorystycznego „Orava” z rejonu Dolnego Kubina.

Promocja kulinarnych tradycji pogranicza to kolejny krok we wzajemnej współpracy Limanowej i Dolnego Kubina, która w tym roku obchodzi jubileusz 50 lat partnerstwa. Na tę okoliczność Burmistrz Miasta Limanowa Władysław Bieda wręczył Burmistrzowi Miasta Dolny Kubin Janowi Prilepokowi symboliczną rzeźbę przedstawiającą herby partnerskich miast.

Promocja mikroprojektu kulinarnego w takiej samej formie odbędzie się w Dolnym Kubinie, na placu przed Miejskim Centrum Kultury w dniu 1 czerwca br. o godzinie 14.
 

Mikroprojekt realizowany jest dzięki uzyskanemu dofinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego Programu INTERREG V-A PL-SK 2014-2020, za pośrednictwem Euroregionu „TATRY”.

Tagi

GALERIA